Izborna reforma u fokusu: Vrijeme je!

17/07/2024

Crna Gora se i u 2024. godini ponovo suočava sa istim zadatkom sprovođenja sveobuhvatne izborne reforme, u skladu sa preporukama međunarodnih i domaćih organizacija. Skorašnje izborne procese karakterišu i stari i novi nedostaci, sa sličnim institucijama i zakonima koji su s pravom kritikovani od strane različitih instanci. Promjene zakonodavstva, izmjenama pojedinih zakona koje zahtijevaju prostu većinu nijesu pomogle u rešavanju ključnih pitanja niti postizanju željenih efekata. Naprotiv, Ustavni sud ih je okarakterisao kao neustavne. Crna Gora po prvi put ima šansu da konačno sprovede sveobuhvatnu izbornu reformu, jer je istim intezitetom podržavaju i vlast i opozicija.

Shodno tome, projekat je osmišljen sa opštim ciljem da doprinese procesu evropskih integracija Crne Gore kroz podsticanje demokratskih reformi i dobrog upravljanja. Projekat će doprinijeti ovom cilju ostvarivanjem specifičnog cilja, odnosno unapređenjem izbornog procesa kroz podsticanje sveobuhvatne izborne reforme u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR. Postizanjem ovih prekretnica, projekat će postaviti temelje za bolji zakonodavni i institucionalni okvir u skladu sa preporukama, s jedne strane, i povećanje kapaciteta izbornih komisija, OCD i medija o izbornom procesu i uključivanju osoba sa invaliditetom. Takođe, unaprijediće se učešće i promovisati inkluzivni dijalog između predstavnika političkih partija, poslanika, OCD, stručnjaka, akademske zajednice i međunarodnih organizacija. U krajnjem, uticaće se na dostizanje političkih kriterijuma pregovaračkog procesa sa EU, a krajnjim korisnicima će se omogućiti da razmjenjuju mišljenja i povlače poređenja sa najboljom praksom u državama članicama EU.

U postizanju ovih ciljeva, Centar za demokratsku tranziciju (CDT), kao nosilac projekta, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) kao partneri na projektu, uz podršku EU će ostvariti tri glavna ishoda, konkretno ciljajući planove izbornih komisija, predstavnike OCD i političkih partija, poslanike, planove akademske zajednice, stručnjake, ranjive grupe poput osoba sa invaliditetom, i to: 1) Unaprijeđen zakonodavni i institucionalni okvir u skladu sa preporukama EU i ODIHR/OEBS, 2) Povećani kapaciteti izbornih komisija, OCD i medija o izbornom procesu i uključivanju osoba sa invaliditetom, 3) Zagovarana i promovisana izborna reforma među ključnim akterima grupa i građana.

Period realizacije: 3. januar 2024 – 3. januar 2026. godine

Budžet: 136.751,00 EUR

Donator:  Evropska komisija kroz Tematski program o ljudskim pravima i demokratiji