Potrebna hitna reakcija na preporuke Komisije za praćenje istraga napada na novinare

12/02/2024

Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) predali su danas inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije u vezi sa preporukama Komisije za praćenje istraga napada na novinare koje su od ove dvije institucije ostale neadresirane u dosadašnjem periodu, a tiču se napada na novinare.

Jedno od važnih privremenih mjerila za poglavlje 23 za Crnu Goru u oblasti temeljnih prava je i politika nulte tolerancije prema prijetnjama i napadima na novinare sa fokusom na krivične istrage u takvim slučajevima. Upravo je na osnovu privremenih mjerila za poglavlje 23 uspostavljena Komisija za praćenje istraga napada na novinare, što dodatno upućuje na važnost pravovremene i suštinske reakcije nadležnih organa sa ciljem unapređenja evropskog puta Crne Gore. Imajući u vidu izostanak adekvatne reakcije Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije, neophodno je uložiti dodatne napore ka učinkovitom adresiranju neispunjenih preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare, s akcentom na starije slučajeve, kao i da se pruži brza i djelotvorna zaštita novinara u odnosu na sve forme nasilja.  

U slučaju Vrhovnog državnog tužilaštva, neophodno je da se u evidenciju podataka o napadima unesu svi nedostajući podaci kao što su datumi napada, podnošenja optužnih prijedloga/zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, konačnih izjašnjenja/obavještenja tužilaca itd. Dodatno, potrebno je da VDT prikupi podatke o slučajevima napada na novinare i medije koji se ne nalaze u evidenciji i konačno, da se dostavi Komisiji sva dokumentacija o slučajevima napada na novinare koju je propustila da dostavi.

Redovno preispitivanje bezbjednosti najugroženijih novinara i medija u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima zahtijeva se od Uprave policije. Zatim, Uprava policije treba da utvrdi eventualnu odgovornost tužilaca i policijskih službenika za nastupanje zastare u prekršajnom postupku u slučaju napada na Vladimira Otaševića i u krivičnom postupku u slučaju napada na Mladena Stojovića i Milovana Novovića.

Navedene preporuke su važne za utvrđivanje činjenica u slučajevima napada na novinare u prethodnom periodu a postupanje po njima bi poslalo poruku novinarima i novinarkama, ali i svim građanima da Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije čine sve što je u njihovoj moći da doprinesu zaštiti novinara u Crnoj Gori.

Dio upućenih inicijativa je i poziv UZOR-a i DPNCG-a Vrhovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije da u cilju postizanja pune transparentnosti rada u postupanju u slučajevima napada na novinare i imovinu medija, i olakšavanja rada Komisije za praćenje istraga napada na novinare da unaprijede brzinu i responzivnost na preporuke i upite Komisije.

Inicijative povodom preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare dio su napora Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR), Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i Hanns Seidel fondacije koji sprovode projekat “Efektivna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija posredstvo Delegacije EU u Podgorici. Cilj projekta je davanje podrške punoj i efektivnoj zaštiti novinara i drugih medijskih radnika i unaprijeđenje usklađivanja zakonodavnog okvira sa pravnom tekovinom EU.

Željka Ćetković, projektna menadžerka, Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR)