Podsticanje građanske participacije na lokalnom nivou

13/02/2023

Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i ALB Progress organizovalo je  radionicu u oblasti donošenja i primjena politika o zaštiti životne sredine i zagovaranju za održivi razvoj.  Radionici je prisustvovalo preko 30 građana, predstavnika lokalnih organizacija civilnog društva i građanskih aktivista. U okviru ove ciljne grupe fokus je bio na predstavnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, lica sa invaliditetom i pripradnike RE populacije. Radionicu su vodili Azra Vuković, Ilir Gojčaj, Željka Kasalica i Marko Pejović.

Radionica je bila podijeljena u tri segmenta –  predstavljanje projekta i aktivnosti koje će se realizovati u Opštini Tuzi; upoznavanje sa relevantnim pravnim i institucionalnim okvirom, sa posebnim fokusom na opštinske propise i organe lokalne samouprave; praktični dio kroz konkrete primjere iz prakse i izrade predloga inicijativa i građanskih inicijativa na osnovu analize stanja u ovoj opštini.

Cilj radionice je bio podsticanje učešća građana i lokalnih organizacija civilnog društva da ispuni svoju ulogu u demokratskom okruženju djelujući kao nezavisni partner u nadgledanju institucija utičući na odgovornost i transparentnost u razvoju politika i procesima donošenja odluka u oblasti održivog razvoja.

 

Radionica se realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za lokalnu zajednicu – jačanje doprinosa civilnog društva razvoju lokalnih politika i praksi u oblasti ekologije i održivog razvoja“ koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.